Slide

Acupunctuur

Het ‘systeem’

Omdat acupunctuur al zo oud is wordt er vanuit een ander systeem gedacht en behandeld. Hierbij staan organen en meridianen centraal. Elk orgaan heeft zijn eigen functies, fysiologie en pathologie. Dit komt niet altijd overeen met ‘het Westerse denken’ en de Westerse Geneeskunde. Daarom kunnen we het niet vergelijken.

 

Meridianen

Vanuit de Chinese geneeswijze zijn alle organen verbonden met een meridiaan. Op de meridianen liggen acupunctuurpunten. Je kan ook wel zeggen dat de meridiaan de verbinding is tussen deze punten. Deze punten hebben acties. Door het punt te activeren wordt er een signaal gegeven aan het lichaam om processen te verbeteren waardoor de klacht vermindert.

 

Eerste consult

Wanneer u op het eerste  consult komt, wordt er eerst een uitgebreide intake gedaan waarin uw klacht wordt besproken. Hierbij komt o.a. het ontstaan van de klacht en hoe het bij u tot uiting komt ter sprake.

 

Behandeling van de oorzaak

Het unieke van de Chinese geneeswijze is dat er voor een klacht verschillende oorzaken kunnen zijn. Het is dus naast het in kaart brengen van de klacht erg belangrijk uit te zoeken wat de oorzaak is. Daarom zal ik ook ingaan op uw verdere gezondheid en hierover nog een aantal aanvullende vragen stellen.

Holistisch

Binnen de acupunctuur en Chinese Geneeswijze zijn lichaam en geest met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Zo kan het zijn dat als een orgaan niet goed functioneert je hier geestelijk op reageert en je je bijvoorbeeld somber of boos gaat voelen. Andersom kan somberheid of boosheid ook je lichaam uit balans brengen.

 

Diagnostiek

Naast het stellen van aanvullende vragen zal ik ook uw pols voelen en naar uw tong kijken. Hierdoor krijg ik ook informatie over het patroon ofwel de verstoring die in uw lichaam aanwezig is. Daarna zal met u besproken worden of acupunctuur iets voor u kan betekenen eventueel in combinatie met Tuina of kruiden. Als acupunctuur ingezet kan worden zal ik meteen bij het eerste consult ook een behandeling met acupunctuur geven.

 

Behandeling met Acupunctuur

Door een selectie van acupunctuurpunten te maken afgestemd op jouw individuele situatie, de symptomen en de achterliggende oorzaken en deze te prikken kan acupunctuur bij veel klachten verlichting brengen. Maar hoe werkt dat nu precies?

icoon_1
Ondersteuning tijdens de zwangerschap en bevalling
icoon_2
Ondersteuning bieden bij IUI, IVF, ICSI en CRYO
icoon_3
Verbeteren van vruchtbaarheid
icoon_4
Opbouwen van energie en stressreductie

Acupunctuurpunten

Er liggen wel zo’n 350 acupunctuurpunten op het lichaam. Afhankelijk van de klacht en de verstoring selecteert ik een aantal punten die voor jou belangrijk zijn. Dit zijn meestal zo rond de 10 à 15 punten. Hierbij worden zowel de klachten, de symptomen als de oorzaak aangepakt. De punten werken met elkaar samen, en wij noemen dit een acupunctuurformule.

Door punten op het lichaam te activeren wordt er een signaal aan het lichaam gegeven om de klacht te verminderen en/of op te heffen.

 

Acupunctuur is veilig en doet geen pijn

Acupunctuurpunten liggen op plaatsen van het lichaam waar anatomisch niets  ligt, ik prik dus niet in een zenuw, pees, orgaan of bloedvat. Om een punt te activeren gebruiken we een heel dun naaldje van chirurgisch staal. Deze naaldjes worden altijd maar een keer gebruikt. Wanneer de naald door de huid gaat, voelt u niets. Als het acupunctuurpunt geactiveerd wordt, kunt u een lichte sensatie voelen die kan bestaan uit een lichte tinteling of drukkend gevoel. U weet dan dat het acupunctuurpunt werkt en uw lichaam processen gaat verbeteren. Zodra ik de naald los laat, zal dit gevoel verdwijnen.

 

Duur van de behandeling

Om de punten met elkaar te laten samenwerken en het lichaam de juiste signalen te geven blijven de naalden zo’n 20 tot 30 minuten zitten. Je kan in deze tijd niets anders doen dan rustig blijven liggen en proberen te ontspannen voor een zo optimaal mogelijk resultaat. Het uithalen van de naalden is pijnvrij.

Veel cliënten zien bij de eerste keer erg op tegen een behandeling maar ervaren het na de eerste keer als heel prettig. In mijn volgend filmpje kunt u de behandeling bekijken.

Neem gerust contact op