5 elementen 4 Jou – Kom in de lente flow, versterk het Houtelement

  • Lente – Houttijd
  • Het Houtelement in de natuur
  • Het Houtelement in ons lichaam
  • Het Houtelement mentaal en emotioneel
  • 5 elementen behandeling Hout

LENTE, HET HOUTELEMENT 

Eindelijk is het zo ver…LENTE!!! Na onze winterslaap kunnen lichaam en geest weer ontwaken! Na diepe rust gaat de energie weer stromen in de natuur en in ons lichaam. Binnen de acupunctuur en TCM staat de lente in relatie tot het Houtelement.

Houtelement in de natuur

Het Houtelement is die kracht die het leven vooruit doet gaan, die groei en verandering brengt. De kracht die het sap door de plant stuwt zodat er groei en bloei kan zijn.

Houtelement in ons lichaam

In ons lichaam is het Houtelement gerelateerd aan het orgaan- en meridiaansysteem van de Lever en de Galblaas. Wanneer het Houtelement uit balans is, zullen de Lever- en de Galblaas(meridiaan) ook uit balans raken. Je kunt dit herkennen aan de volgende lichamelijke klachten: hoofdpijn, nek- en schouderklachten, peesklachten, gespannen spieren, rode ogen, droge ogen, broze nagels, menstruatieklachten zoals een onregelmatige menstruatie, pijnlijke menstruatie en PMS.

Houtelement mentaal en emotioneel

Het houtelement staat ook in relatie tot onze jeugd, hierbij horen: uitbundigheid, plezier, creativiteit, originaliteit en de mogelijkheid tot groei en ontwikkeling.

De Lever is binnen de acupunctuur als een tijger: snel, wild, krachtig en prachtig. Vaak wordt deze ‘tijger’ getemd in onze jeugd. Wanneer hij ‘getemd’ wordt en ‘aan de ketting gelegd’, dan verlam je hem (depressie, somberheid, stemmingswisselingen) of hij wordt, wanneer de kracht nog sterk genoeg is, gevaarlijk (woede, boosheid, frustratie, irritatie, kort lontje).

Houtelement disbalans

Herken jij fysieke of mentaal- emotionele klachten die bij het Houtelement horen? Dan is de lente een mooie tijd om het houtelement in je lichaam wat ondersteuning te geven door middel van een acupunctuur behandeling en/of Chinese kruiden.

Wil je weten wat je er zelf aan kan doen? Hou dan facebook in de gaten voor tips en adviezen.

Hoe gaat het met jouw Houtelement?