Steeds meer vrouwen met endometriose gaan opzoek naar natuurlijke methoden

In een reeks van vier artikelen gaan Manuela Werz, acupuncturiste en Nicole Huisman, ervaringsdeskundige en coach, dieper in op de natuurlijke aanpak van endometriose. Eind 2015 kwam Nicole (34) bij Manuela in haar praktijk Acupunctuur4Vrouwen met o.a. ernstige pijnklachten voor en tijdens de menstruatie en een verminderde vruchtbaarheid. Omdat de reguliere weg haar niet voldoende soelaas bood hierin, besloot ze verder te zoeken en kwam ze uit op natuurlijke methoden, zoals TCM, voor het aanpakken van haar klachten. En met succes, inmiddels is zij al langere tijd klachtenvrij en heeft zij een zoontje gekregen. Nu deelt ze haar kennis en begeleid ze andere vrouwen met endometriose o.a. via de Facebook-groep “Endometriosis – The Natural Approach”.

Nicole:“Toen ik in 2015 bij Manuela kwam had ik zowat alle klassieke symptomen die bij endometriose passen. Mijn menstruaties waren vreselijk pijnlijk, ik ben zelfs weleens bijna flauwgevallen van de pijn terwijl ik de maximale dosis aan pijnstillers al genomen had! Ik kon niks, elke stap die ik zette deed me pijn, steeds weer moest ik me ziekmelden. Mijn hele lijf deed pijn, niet alleen mijn buik, maar mijn hele romp, mijn bovenbenen, alles. Mijn buik was enorm opgeblazen, mijn eetlust verdween en ook naar het toilet gaan was extreem pijnlijk. Door de pijn sliep ik dan nauwelijks, at nauwelijks, durfde niet naar het toilet en leefde op pijnstillers en hete kruiken. Later bleek ik ook nog eens verminderd vruchtbaar te zijn en leefde ik in angst of ik wel ooit een kind zou kunnen krijgen.”

Wat is endometriose?

Vanuit de reguliere geneeskunde wordt endometriose omschreven als een chronische ziekte waarbij weefsel, vergelijkbaar met het baarmoederslijmvlies (endometrium) zich buiten de baarmoeder bevindt, bijvoorbeeld op organen en/of het buikvlies. Dit zorgt voor chronische ontstekingen en verklevingen (adhesies). Hoe dit zich uit qua klachten verschilt sterk per vrouw. De ernst van de symptomen staat niet gelijk aan de ernst van de aandoening. De mate van klachten lijkt vooral afhankelijk van waar in het lichaam de endometriose zich bevindt. Zo kan endometriose op de darmen ernstige darmproblemen geven, zoals pijn bij het ontlasten. Daarnaast is endometriose hormoongevoelig, het reageert op dezelfde hormonen als het baarmoederslijmvlies doet, waardoor klachten zich verergeren tijdens de menstruatie.

Veelvoorkomende klachten bij endometriose zijn:

 • Een zeer pijnlijke menstruatie
 • Darm- en blaasproblemen (pijn bij het ontlasten, krampen, obstipatie, diarree)
 • Vermoeidheid
 • Pijn tijdens en na de seks
 • Verminderde vruchtbaarheid
 • Bekkenpijn, lage rugpijn en buikpijn (ook buiten de menstruatie)
 • Opgeblazen buik
 • Pijn in de benen
 • Ovulatiepijn
 • Pijn tijdens inwendig onderzoek van de vagina en/of darm
 • Pre Menstrueel Syndroom (PMS)
 • Slapeloosheid
 • Verhoogde kans op depressieve klachten, angsten en burn-out.
 • Vele endometriose-patiënten hebben ook nog andere (chronische) ziekten, zoals auto-immuunziekten, Prikkelbare Darm Syndroom, voedselintoleranties, ziekte van Lyme.

Endometriose kan zich al openbaren en klachten geven vanaf de eerste menstruatie en is vaak het ergst qua klachten tussen de 20 en 40-jarige leeftijd. Sommige vrouwen ervaren weinig klachten en komen er pas achter op het moment dat zij verminderd vruchtbaar blijken te zijn.

Het duurt gemiddeld zeven jaar voordat de diagnose wordt vastgesteld. Alleen via een (kijk)operatie kan de diagnose officieel worden vastgesteld.

Oorzaak onbekend?

Vanuit de reguliere geneeskunde is op dit moment geen oorzaak bekend van endometriose. Wel doen meerdere theorieën de ronde. Zoals de retrograde theorie, waarbij het menstruatiebloed niet alleen via de vagina naar buiten vloeit maar ook terugvloeit via de eileiders de buikholte in. De auto-immuniteit theorie, waarbij het afweersysteem niet herkent dat lichaamseigen cellen zich op de verkeerde plaats in het lichaam bevinden en opgeruimd moeten worden. Het kapselt ze in, waar ze kunnen blijven leven en verder ontwikkelen. Ook erfelijkheid, blootstelling aan toxines of transplantatie van baarmoederslijmvliescellen naar plekken buiten de baarmoeder door bijvoorbeeld een keizersnede of operatie zijn genoemd als mogelijke oorzaken.

Omdat er geen daadwerkelijke oorzaak bekend is, is er vanuit de reguliere geneeskunde alleen symptoombestrijding mogelijk. De standaard is een hormonale behandeling, bijvoorbeeld een anticonceptiepil of spiraaltje, zodat de vrouw in kwestie niet meer ongesteld wordt (de eisprong wordt voorkomen en vermindert de opbouw van baarmoederslijmvlies). In veel gevallen verminderen hierdoor de klachten. Indien dit te weinig soelaas biedt of geen optie is (bijvoorbeeld indien de vrouw zwanger wil worden), wordt vaak overgegaan op een operatie om de endometriosehaarden van aangetaste organen en buikvlies te verwijderen. Vaak treedt daarna een verhoogde vruchtbaarheid op (indien de voortplantingsorganen behouden konden worden) en een duidelijke vermindering van klachten. Helaas blijkt in de praktijk dat dit vaak geen blijvend, definitief effect is en komen er na een bepaalde periode weer klachten terug.

Deze gangbare behandeling van endometriose kan helaas veel nare bijwerkingen hebben, zoals depressie, angsten, gewichtstoename, misselijkheid, kunstmatig in de overgang gezet worden (zweten, stemmingswisselingen, laag libido, migraine/hoofdpijn, etc), lange herstelperiode na een operatie, complicaties, etc. Hierdoor gaan steeds meer vrouwen op zoek naar natuurlijke methoden met minder bijwerkingen. En die zijn er.

Daarover binnenkort meer in de volgende delen van deze reeks.

Deel 2: De mogelijkheden van acupunctuur bij pijnlijke menstruaties en endometriose

Deel 3: Een ervaringsverhaal

Deel 4: De mogelijkheden van voeding en leefstijl bij pijnlijke menstruaties en endometriose