Women Wage Peace – Vrouwen Voeren Vrede

Women Wage Peace – Vrouwen Voeren Vrede | Verbonden met vrouwen in het Midden – Oosten

Wandeling voor Vrede – Loop je ook mee op zondag 8 oktober in Zutphen?

“In the world in which we are living, peace will be possible only when women with integrity and hope will stand up for their right to be concerned about the future of their children”. (Leymah Gbowee, a Liberian leader and Nobel Peace Prize laureate)

Een inspirerende avond

Vrijdagavond 22 september was ik bij een lezing van Ton van der Kroon in samenwerking met De Geboortenis in Zutphen. Deze avond heeft mij diep ontroerd en geraakt.

De avond begon al vol ‘magic’. Ik reed rond 19 uur op de A50 in de regen richting Zutphen met aan de ene kant een mooie herfstzon die net tussen de wolken doorbrak en aan de andere kant een prachtige heldere regenboog.

Aangekomen bij Atelier ’t Pakhuys in Zutphen werd ik warm welkom geheten door Ton, de dames van De Geboortenis en een kleine groep belangstellende. Er stond een kandelaar met kaarsen te branden, een grote bos rode rozen en er klonk prachtige muziek.

Een lezing van Ton van der Kroon

Ton vertelde over zijn werk in Gaza en hoe hij betrokken is geraakt bij ‘Women Wage Peace’. Een bijzonder verhaal:

Van 8 tot en met 10 oktober 2017 vindt in Palestina en Israël ‘Women Wage Peace’ plaats. De vrouwen van Israël en Palestina komen tezamen. Vrouwen staan op tegen het eindeloos voortdurende conflict. Deze vrouwen zijn er zo klaar mee dat overal in de wereld Moslims, Christenen en Joden met elkaar op de vuist gaan.  Dat ze zeggen, het is genoeg geweest, wij als vrouwen willen daar een einde aan maken en we gaan bij elkaar komen…voor Vrede!!!

Op zondag 8 oktober gaan zij een enorme tent bouwen waarin zij samen komen. De ‘tent van Sarah en Hagar’ in Jericho vlak bij de Dode Zee. Al deze vrouwen zijn nu een stukje van deze tent aan het maken; breien, haken of weven.

Op 9 en 10 oktober zullen activiteiten worden voortgezet in Jeruzalem, in een gigantische ‘Women Wage Peace Loofhuttentent’. De bedoeling is dat daar een schaduwparlement van vrouwen wordt gevormd die de leden van de Knesset net zo lang bestookt tot er een overeenkomst wordt bereikt voor het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Unieke historische gebeurtenis

Het wordt een unieke historische gebeurtenis, die een keerpunt naar vrede moet gaan vormen. Kom er bij en sluit je aan!

Wat vooraf ging

Zomer 2014, In Gaza vecht een vrouw om haar baby ter wereld te brengen. Haar omgeving wordt gebombardeerd, de ziekenhuizen zijn vol. De artsen hebben alleen tijd voor een keizersnede. De volgende dag wordt ook dit ziekenhuis gebombardeerd. De vrouw legt haar baby onder de tafel en bidt tot Allah: “Neem mij, niet mijn kind”. Zij overleven beiden.

1300 mensen sterven die zomer in Gaza, waaronder 400 kinderen. Aan de andere zijde van de muur begint een groep Israëlische vrouwen een hongerstaking. Zij richten zich tegen geweld en destructie. Women Wage Peace. Het is genoeg geweest. Stop de oorlog! Geen slachtoffers meer aan beide zijden.

In oktober 2016 houden zij de eerste Mars van Hoop. Meer dan 5000 vrouwen doen mee, zowel Israëlische als Palestijnse vrouwen. Ton van der kroon is gevraagd om ambassadeur te zijn in Jericho voor deze vredesbijeenkomst bij de Dode Zee. Wil je meer hierover weten? In dit filmpje vertelt hij er meer over.

Women Wage Peace

Wellicht heb je het prachtige filmpje gezien van de mars van vorig jaar, waarbij Palestijnse en Israëlische vrouwen, de dochters van Sarah en Hagar, samen optrekken naar Jeruzalem voor vrede.

Women Wage Peace organiseert voor de tweede maal deze Vredesmars in Israël/Palestina waarin duizenden vrouwen (en mannen) van alle religies, sociale klassen, politieke overtuigingen en leeftijden, van Israël en Palestina – dochters van Sarah, Hagar en Maria – samen lopen om hun stem te laten horen en regeringsleiders te vragen om vreedzame onderhandelingen te voeren en te kiezen voor vrede zodat hun kinderen in vrede op kunnen groeien en hen in te laten zien dat vrede echt mogelijk is.

Vrouwen van het Westen, lopen jullie allen mee?

Deze jaar nodigen zij ook vrouwen van het Westen uit; de dochters van Maria en Maria Magdalena om deel te nemen aan deze mars – ter plekke of in eigen omgeving. De Vredeswandeling bij de Dode Zee vindt plaats van 24 september t/m 10 oktober en ze verwachten dit jaar ruim 10.000 vrouwen. Loop je ook mee in Zutphen? Omdat vrede zo belangrijk is voor de toekomst van onze kinderen!

Opstaan voor de toekomst van onze kinderen

In de fototentoonstelling ‘Birth Day’ kon je beelden zien waarin kinderen van Joodse en Palestijnse vrouwen naast elkaar geboren worden. De oorlog speelt zich af buiten de muren van het ziekenhuis. Wederzijds begrip en de collectieve wens voor een liefdevolle, veilige band met hun kinderen verbindt de moeders en maakt hen tot ambassadeurs voor de vrede.

Wij vrouwen zijn allemaal moeders, dochters, zussen, mensen

Ook ik herken mij in deze vrouwen en wil mij vanuit heel mijn (moeder)hart met deze vrouwen verbinden, steunen en opstaan voor meer Vrede, Vrijheid en Liefde in deze wereld en voor de toekomst van onze kinderen.

In Nederland leven wij in vrede, maar in onze geest kan het wel degelijk oorlog zijn, waardoor liefdevolle relaties verstoord raken. Met deze vredestocht wordt de wens uitgedragen dat in ieder van ons nog meer vrede gedragen kan gaan worden. Want vrede begint in onszelf. Raakt het jou ook? En wil je ook vrede (voor onze kinderen)? Loop dan mee!!!

Wandel je ook mee voor Vrede?

Ontzettend fijn dat Ton van de Kroon, de Geboortenis en vele anderen zich is inzetten om de boodschap van deze vrouwen te verspreiden en te steunen. De Geboortenis draagt dit project een warm hart toe en organiseert daarom in samenwerking met o.a. Zussen rond Zutphen een Solidariteitstocht (+/- 6 km) in Zutphen op zondag 8 oktober, die start en eindigt bij de Kaardebol, Harenbergweg 1. Tevens wordt er wereldwijd een meditatie georganiseerd.

De tocht gaat naar het labyrint bij Bronsbergen en daar wordt met elkaar stil gestaan bij de intentie van vrede en geven we dit mee aan de IJssel. Iedereen is van harte welkom (vrouwen én mannen).

Prayers of the Mothers

Bij deze Vredestocht hoort een lied ‘Prayers of the Mothers’. Een lied waar ik elke keer weer kippenvel van krijg. Het ontroert en raakt mij diep in mijn hart en mijn Zijn.

Prayer of the Mothers’ is een lied van de Israëlische Yael Deckelbaum in samenwerking met de Palestijnse Lubna Salame en Miriam Toukan. Het gaat over het breken van muren en bouwen van bruggen. Over het verlangen van moeders om hun kinderen groot te brengen in een wereld van compassie en vrede. Het kost weinig moeite om dit verlangen te vertalen naar je eigen leven. Het is een universele, moederlijke behoefte die door iedereen, moeder of niet, herkend kan worden.

Het is oorspronkelijk geschreven in het Arabisch en Hebreeuws, met een Engels refrein.

From the North to the South

From the West to the East

Hear the Prayer of the Mothers

Bring them Peace bring them Peace

Zing mee, neurie mee

Woensdag 4 oktober om 10.00 uur zal het lied ‘Prayers of the Mothers’ worden gezongen in Deventer op de Brink, bij de fontein. Iedereen kan zich daarbij aansluiten. Het initiatief is van Irmgard Cottaar en Joyce Hellendoorn. Vanaf 9.30 uur zijn ze er en om 10.00 uur wordt het lied een half uur lang gezongen. Meer informatie kun je hier vinden.

De kracht van liefde, meditatie, visualisatie en zang

Wist je dat dit enorm krachtig kan zijn? Dit filmpje laat het heel mooi zien.

En heb je gezien hoe de zangeres Anouk, Herman Brusselman verrast nadat hij een beledigende column over haar geschreven had? Dit is ook echt gaaf om te zien. Dat is wat liefde en compassie met mensen doet. Kijk maar eens.

Dus wanneer je niet kunt meelopen, zou je dan in gedachten bij al deze vrouwen willen zijn. Visualiseer bijvoorbeeld in gedachten een poort en stel je voor dat je door deze poort heen stapt en meeloopt in de Vredestocht.

Luister naar het lied ‘Prayers of the Mothers’. Zing het refrein. Of neurie het lied zachtjes voor je uit de komende weken terwijl je aan deze vrouwen denkt.

Liefdevolle groet,

Manuela

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door de informatie van:

  • Ton van der Kroon
  • De Geboortenis
  • Rob Schrama