acupunctuur, zwanger, zwangerschap, zwangerschapsklachten, zwollle

Manuela 4 Jou – Acupunctuur tijdens de zwangerschap

Er is veel onduidelijkheid over acupunctuur tijdens de zwangerschap. Regelmatig krijg ik vragen via de mail als: Is acupunctuur tijdens de zwangerschap veilig? Wanneer kan je het inzetten? En voor welke klachten kan ik terecht?

Mijn ervaring is dat wanneer zwangere vrouwen acupunctuur behandelingen krijgen vanaf het moment dat ze zwanger zijn, dat deze vrouwen veel beter en makkelijker door (eerste weken van) de zwangerschap heen gaan. Vaak geven ze aan dat ze in het begin eigenlijk helemaal niet echt voelen dat ze zwanger zijn. Ze voelen zich wel wat vermoeid en worden wat sensitiever, soms ervaren ze wat spanning op de borsten, ze moeten wat regelmatiger eten. Maar misselijk zijn ze niet, ze slapen goed, functioneren overdag goed, ontlasting gaat goed en ze hebben weinig last van hun bekken.

“Is het wel normaal dat ik geen klachten tijdens de zwangerschap heb?”

In mijn praktijk

Afgelopen week had ik op een dag 3 zwangere vrouwen in mijn praktijk. Een met 13 weken zwangerschap, een met 17 weken en een met 28 weken. Alle drie gaven ze aan veel zwangere vrouwen om zich heen te hebben met diverse zwangerschapsklachten terwijl ze er zelfs nauwelijks last van hadden; “lang leve de acupunctuur”.

Geen klachten tijdens de zwangerschap

Vanuit de acupunctuur en Traditionele Chinese Geneeswijze is het normaal dat je niet tot nauwelijks klachten hebt tijdens de zwangerschap. Dit laat zien dat je lichaam en geest vitaal zijn en vol energie. Klachten duiden op pathologie of een zwakke energiehuishouding. Wanneer dit verbetert met acupunctuur nemen de klachten af en kun je (weer) gaan genieten van je zwangerschap.

Acupunctuur is veilig en natuurlijk

Als je eenmaal zwanger bent, biedt acupunctuur een veilige en natuurlijke manier om je zwangerschap te ondersteunen. Het kan zowel bij klachten als bij een klachtenvrije zwangerschap worden ingezet.

Acupunctuur tijdens de zwangerschap breed inzetbaar

Eigenlijk zijn er maar liefst 7 specifieke situaties waarbij acupunctuur rondom de zwangerschap goed ingezet kan worden:

  • Acupunctuur tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap
  • Acupunctuur als ondersteuning tijdens een deel of gehele zwangerschap
  • Acupunctuur bij zwangerschapsklachten
  • Acupunctuur bij stuitlig
  • Acupunctuur ter voorbereiding op de bevalling
  • Acupunctuur tijdens de bevalling
  • Acupunctuur voor herstel na zwangerschap en bevalling

Wil je weten wat acupunctuur voor jou kan betekenen? Neem gerust contact of lees meer op: acupunctuur tijdens de zwangerschap

Coming more soon

Wil je meer lezen over de 7 specifieke situaties waarbij acupunctuur rondom de zwangerschap goed ingezet kan worden, hou dan facebook en de website in de gaten. Komende maanden meer…

Ervaringsverhalen uit de praktijk

Volgende week wil ik een ervaringsverhaal uit mijn praktijk met je delen.

Lieve groet,

Manuela