acupunctuur, zwolle, ivf, chinese kruiden, chinese geneeswijze

Manuela 4 Jou – Het belang van een goede voorbereiding en mindset

  • Mijn vraag: hulp bij voorbereiden op een IVF-traject
  •  Mijn behandeling: Acupunctuur & Kruiden
  • Mijn verhaal: het belang van een goede voorbereiding en mindset

Hallo!

Mijn naam is Judith en ik ben 38 jaar. Manuela vroeg mij om een review te schrijven. Dat doe ik graag, met liefde! Manuela heeft namelijk ervoor gezorgd, middels haar behandeling, dat onze kinderwens, na bijna 6 jaar, in vervulling ging. Ik zal beginnen bij het begin.

Hoe het begon

In 2008 waren we er klaar voor om de stap richting een ‘gezin’ te zetten. Dus ik stopte met de pil. Helaas gebeurde er niks. Na 1 jaar zijn we langs de huisarts gegaan, die vond dat we nog moesten wachten tot we 2 jaar zelf hadden geprobeerd om zwanger te worden. Achteraf hadden we toen toch wat assertiever moeten zijn en ons meteen moeten laten doorsturen. Want lang zelf aan klungelen is niet bevorderlijk, maar dat hoef ik denk ik niet uit te leggen.

“Tijdens deze operatie bleek inderdaad dat ik ook een vorm van endometriose had en hij heeft dit kunnen verwijderen”

Door naar de fertiliteitsafdeling

Weer een jaar later dus opnieuw naar de huisarts en nu werden we wel doorgestuurd naar de fertiliteitsafdeling. We kwamen terecht bij dokter Kuchenbecker. Hij vermoedde dat ik lichte vorm van endometriose had en wou via een diagnostische hysteroscopie de binnenkant van mijn baarmoeder bekijken en zo ook checken of de doorgang van mijn eileiders wel oké waren. Dit hebben we gedaan en hieruit bleek dat mijn linker eileider verkleefd was.

Een operatie

Dit kon waarschijnlijk verholpen worden met een buikoperatie(laparoscopie). Deze volgde een paar maand later. Tijdens deze operatie bleek inderdaad dat ik ook een vorm van endometriose had en hij heeft dit kunnen verwijderen. En zo ook de verkleving in de eileider kunnen verwijderen. Na de operatie kwam hij bij mij, en zei, nu moet je toch echt wel gauw zwanger kunnen raken.

“Ondertussen belandde ik in een depressie. En moesten we echt even pas op de plaats nemen”

Een pas op de plaats

Helaas, na weer een paar maand proberen, lukte het alsnog niet. Dus gingen we over op de volgende stap, namelijk IUI. Dit hebben we 5 keer gedaan en wederom zonder succes. Ondertussen belandde ik in een depressie. En moesten we echt even pas op de plaats nemen. We hebben ook verschillende gesprekken, ter ondersteuning, gehad met een therapeut, die in samenwerking met het fertiliteitsteam stond.

“Maar desalniettemin heeft alles een enorme impact! In alles!”

Een enorme impact!!!

Langzaamaan klaar voor weer een volgende stap, IVF. Voor ons was dat wel een hele grote stap! Achteraf viel het mee. Maar desalniettemin heeft alles een enorme impact! In alles! In je persoonlijke leven; je relatie, je werk, je relatie met je familie en vrienden, alles! Mensen kunnen het nog wel eens flink onderschatten wat het met een mens doet als je diepste verlangen niet wordt vervuld. De angst dat het nooit zal lukken.. Het is een emotionele achtbaan! Het ene moment ga je vol vertrouwen de behandeling in, dan begint de onzekerheid in een keer toe te slaan, vervolgens de grote teleurstelling dat het weer niet gelukt is, ondanks alles wat je ervoor doet. Het is heftig!

Bowen therapie

In ieder geval, na de 1e, niet geslaagde IVF poging kwam ik via een vriendin terecht bij Hanneke Slaghuis. Zij geeft Bowen therapie. Een voor ons onbekende term, maar zij zorgt ervoor dat je lichaam weer meer in balans komt middels drukpunten over je lichaam. Eigenlijk vergelijkbaar met acupunctuur, alleen dan op een hele andere manier. Ik merkte meteen al dat het wat met mijn lijf deed. De vage klachten die ik altijd al had werden ineens heel heftig, maar zakte de volgende dag langzaam af. Tot dat het helemaal over was na een aantal behandelingen. Dat gelde ook zo voor mijn vriend. Ik had met name heel veel last van hele heftige hoofdpijnen en slecht slapen en zere rug en nek.

 “Ik was liever nooit zwanger dan wel zwanger en t bleek niet goed te zijn..”

Een miskraam

De 2e IVF poging leek geslaagd! Hoeraa, we konden het maar niet geloven!! Wát een blijdschap!!! Alleen tijdens de 8 weken echo kwam de grootste klap die we ooit hadden gehad. Het hartje klopte niet… Hoe kan dat nou?? Ik voel me toch hartstikke zwanger? Helaas, zei de betreffende arts, je lichaam houdt je voor de gek, het vruchtje leeft niet meer.. Dit verdriet vond ik het allerergste van alles wat we tot nu toe hadden meegemaakt. Ik was liever nooit zwanger dan wel zwanger en t bleek niet goed te zijn.. Uiteindelijk ben ik een week later gecuretteerd. Dit bleek toch niet gelukt te zijn, want een paar dagen later kreeg ik erg buikpijn en koorts. Er was nog het een en ander achtergebleven.. Ik kreeg nu medicatie en binnen een paar uur kreeg ik heftige krampen en bloedingen en kwam alles eruit..

Naar Brussel

Na een paar maand hiervan bij te zijn gekomen, en veel te lezen op internet en met name de Freya site heb ik helemaal uitgeplozen, besloten we ons heil te zoeken in Brussel. Daar ging wel een hele andere deur voor ons open, moet ik eerlijk vertellen.. De manier hoe ze daar met je omgaan en alle tijd voor je nemen en echt veel meer dingen uit willen zoeken, waar ze in Nederland nooit over zouden beginnen, was toch wel een verademing. Onze ervaring is dat Nederland zich heel sterk houdt aan vaste protocollen en niet verder kijkt dan hun neus lang is. België en ook andere klinieken, zoals Dusseldorf etc, kijken veel verder. Dit geeft wel weer wat meer moed en voelt prettig. Tijdens de IVF poging daar, kreeg ik een stuk hogere dosering medicatie. Mijn eitjes waren voldoende, maarliefst 19 eitjes opgevangen tijdens de punctie! Maar na een paar dagen vielen er veel af… Maar 3 bleven er over en de kwaliteit was ook niet geweldig. Ook deze poging slaagde dus niet. De conclusie van de arts aldaar was dat mijn eicelkwalitiet niet optimaal was.

“Ondertussen hadden wij nog maar 1 poging te gaan wat vergoed werd.. Ik besloot weer verder op onderzoek te gaan”

Tja, en nu?

Tja, en nu? Hij adviseerde ICSI. We gingen hiermee naar Zwolle, maar hier wouden ze dat niet gaan doen bij ons. De reden was dat volgens hun ik daarvoor niet in aanmerking kwam en dat hun dachten dat het juist meer schade kon toebrengen.. Bizar! We besloten nog een second opinion te vragen in St Geertgen. We stuurden weer ons hele dossier toe naar daar. En tijdens een spreekuur met de arts daar, vond ook die arts dat we ICSI het beste konden proberen. Ik was blij dat ook hij de mening deelde met de arts in Brussel, want mijn gevoel was dat dit ons beter resultaat zou kunnen geven.

“We kwamen uiteindelijk uit bij Manuela en ik maakte meteen een afspraak. Ik hoefde niet eens na te denken, ik wist dat ik nu goed zat!”

Acupunctuur speciaal voor vrouwen

Ondertussen hadden wij nog maar 1 poging te gaan wat vergoed werd.. Ik besloot weer verder op onderzoek te gaan en samen met Hanneke kwamen we uit bij acupunctuur. Die speciaal gericht is op de vrouw en de hormonen etc. We kwamen uiteindelijk uit bij Manuela en ik maakte meteen een afspraak. Ik hoefde niet eens na te denken, ik wist dat ik nu goed zat! Ook ging ik me verdiepen in voeding en yoga. En kwam ook weer via Hanneke uit bij Cynthia van Lotus Zen. En wat bleek? Ze werkte ook nog samen met Manuela! Ik vond het helemaal geweldig! Ik weet nog hoe blij ik op de fiets zat naar huis, en aan alle kanten voelde dat het hiermee ging lukken!

“We zouden er een half jaar voor uittrekken. Ik vond het in eerste instantie wel schrikken.. Een half jaar??”

Naar Manuela

Tijdens mijn eerste consult bij Manuela voelde ik mij helemaal begrepen. Manuela heeft heel veel kennis van zaken. Ze ondersteund vrouwen tijdens de IVF behandeling en weet de punten eruit te halen waar ik dus voor behandeld moest worden. Namelijk mijn cyclus was niet echt optimaal. Het duurde altijd langer dan 28 dagen, soms zelfs een dag of 36. Ook haar conclusie was dat mijn eicelkwaliteit niet optimaal was. Mijn gemoed was ook niet geweldig, na alles. Dus ook hier richtte ze haar behandeling op. We zouden er een half jaar voor uittrekken. Ik vond het in eerste instantie wel schrikken.. Een half jaar?? Zo lang? Wanneer je in de mallemolen zit, wil je het liefst geen maand, geen week, wat zeg ik, geen dag onbenut laten en het liefst meteen door naar de volgende behandeling.

“Ga alsjeblieft pas beginnen aan een behandeling wanneer je weet dat je lichamelijk en mentaal in balans bent”

Mindset

Wat hier nu mijn grootste leerpunt was en wat ik meteen aan alle vrouwen mee wil geven, ga alsjeblieft pas beginnen aan een behandeling wanneer je weet dat je lichamelijk en mentaal in balans bent. Het is het allerbelangrijkste wat ik wil meegeven. Je mindset, hoe je erin staat is naar mijn mening net zo belangrijk! Het is heel moeilijk, maar ik heb nu ervaren hoe het werkt. Hoe positiever je erin staat, hoe groter de slagingskans!

“Mijn cyclus werd stipter en uiteindelijk echt 29 dagen! Dat had ik nog niet gehad sinds ik gestopt was met de pil!!”

Het effect van de acupunctuurbehandeling

Om nog weer even verder te gaan.. De behandelingen gingen in eerste instantie elke week en langzaam aan om de week. Ik merkte langzaam verandering.. Mijn cyclus werd stipter en uiteindelijk echt 29 dagen! Dat had ik nog niet gehad sinds ik gestopt was met de pil!! En mijn gemoed werd een stuk beter. Veel meer rust in mijn lijf!! Echt fijn allemaal! Ik vond de behandelingen ook altijd heel prettig! Soms was het even gevoelig, maar ach, wat we al allemaal hebben meegemaakt, is zo’n naaldje van Manuela echt niks! haha! Nee, ik vond het echt ontspannend! Vooral ook met de extra warmte erbij van de lamp en de massage en de rustgevende muziek! Top! Ik nam ook Chinese kruiden van Manuela en ze gaf mij een voedingschema mee, waar ik op kon letten om de Yin en Yang weer mee in balans te brengen. Dus ook voeding is heel belangrijk, heb ik geleerd!

“En toen ineens, na een maand of 4 á 5………… Werd ik gewoon SPONTAAN zwanger!”

Acupunctuur & Yoga

Daarnaast ging ik dus ook Yoga lessen volgen bij Bart en Cynthia van LotusZen! Ook zó fijn!! Ook hier merkte ik verschil! Mijn lichaam veranderde. Meer ontspannen! Ik sliep beter! Voelde me na de lessen echt geweldig! Daarnaast lette ik erg op mijn voeding. Ik vermeed zoveel mogelijk E-nummers. En nam vooral veel groente en fruit, biologisch! Elke dag een smoothie! Ook hier merkte ik duidelijk verschil.

Een stuk vitaler werden we ervan! Ook mijn vriend ging uiteindelijk met mij hier in mee. Ook al was hij in het begin aardig sceptisch in t een en ander… Na een tijdje zag ook hij verandering bij mij en ging hij hier in mee. Ook hij ging yoga doen! Iets wat ik nooit had gedacht!! Maar hij kreeg écht meer energie! Ook van de vele smoothies! Zo leuk!

ZWANGER

En toen ineens, na een maand of 4 á 5………… Werd ik gewoon SPONTAAN zwanger! Zomaar!! Echt! Dat was nog nooooooit gebeurd! Werkelijk! Wát een wonder! Het was gelukt! We hadden alles losgelaten. We deden dingen waar we blij van werden en die ons hielpen. En daarop volgde een spontane zwangerschap. Na bijna 6 jaar!! Wat een feest! Ik heb het hele huis door gedumpt! Zó blij was ik. Bij mijn vriend moet het nog even landen.. En was wat meer ingetogen, bang voor weer een teleurstelling. Maar ik was niet bang, ik wist dat t gelukt was! Tuurlijk sloeg de angst wel eens toe, vooral het lange wachten op de echo..

De eerste echo

De eerdere echo nog vers in het geheugen… Maar gelukkig had ik een hele lieve verloskundige, die ik toevallig ook al enige tijd kende, omdat ik haar kindjes opving in mijn gastouderopvang, en mocht ik met 6 weken komen voor de eerste echo! En ja hoor, het hartje klopte!! Ooooo, wat fijn! Wat geweldig om dit mee te mogen maken! Wat zijn we dankbaar! Af en toe had ik wel last van de onzekerheid, of het écht allemaal wel goed was. Maar uiteindelijk in februari 2014 bevallen van een gezonde jongen! Het mooiste wat er bestaat!

Een tweede kinderwens

Na 2 jaar besloten we voor een 2e te gaan. Maar ik had wel last van veel buikpijn en dokter Kuchenbecker heeft mij opnieuw onderzocht en dacht aan prikkelbare darmsyndroom in combinatie met lichte endometriose. Maar daarmee zou ik rustig zwanger kunnen worden. Het kon niet zo erg zijn als voor de eerdere operatie, gezien mijn klachten. Dus hij adviseerde ons meteen te starten met IVF, ook gezien mijn leeftijd nu.

“De score was geweldig! 9 hele goede eitjes zijn eruit gehaald en ze waren ook nog eens allemaal goed bevrucht en zelfs op de dag van de terugplaatsing waren ze nog steeds in geweldige conditie! En ja hoor, hartstikke zwanger!”

Eerst in goede balans

Ik heb hier toch nog even rustig de tijd voor genomen. Ik wou echt goed in balans zijn, voor we deze stap weer gingen zetten. Dus weer naar Manuela. Op zich was mijn lijf stukken beter in balans dan toen ik de eerste keer bij haar kwam en mijn cyclus was keurig 28 dagen etc. Dus allemaal fijn. Toch een paar behandelingen ondergaan en weer Chinese kruiden genomen voor een paar maand, om mijn baarmoeder zo’n goed mogelijke kans te geven voor een innesteling van een vruchtje. En de kwaliteit van mijn eicellen ook te optimaliseren.

Ik rolde zo door de IVF heen en…

In april van dit jaar zijn we vol goede vertrouwen weer een IVF behandeling ingegaan. Ik rolde er zo doorheen! Ik vond er niks zwaars aan. Een eitje! haha! Raar he? In ieder geval de score was geweldig! 9 hele goede eitjes zijn eruit gehaald en ze waren ook nog eens allemaal goed bevrucht en zelfs op de dag van de terugplaatsing waren ze nog steeds in geweldige conditie! En ja hoor, hartstikke zwanger! Ik ben inmiddels 38 weken zwanger en weer in februari verwachten wij onze 2e wonder! Wat zijn wij dankbaar!

En ook nu ik dit schrijf, ben ik ook blij dat ik met ons verhaal misschien ook nog wel andere koppels mag helpen, zodat ook zij verder komen. Ik wens dat er meer bekendheid komt voor dit alles en dat meer vrouwen geholpen kunnen worden door een kundige acupuncturist als Manuela!

Hartelijke groet,

Judith