Endometriose en acupunctuur: deel 3

Een ervaringsverhaal

In een reeks van vier artikelen gaan Manuela Werz, acupuncturiste en Nicole Huisman, ervaringsdeskundige en Endo Coach, dieper in op de natuurlijke aanpak van endometriose. In deel 1 (klik hier) is gesproken over wat endometriose is en hoe het komt dat steeds meer vrouwen op zoek gaan naar natuurlijke behandelmethoden hiervoor. In deel 2 (klik hier) is uitgelegd hoe acupunctuur kan bijdragen aan klachtenvermindering en hoe vanuit Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) wordt gekeken naar endometriose en menstruatieklachten. In dit deel, deel 3, volgt het ervaringsverhaal van Nicole met acupunctuur voor haar endometrioseklachten. Een verhaal uit de praktijk.

“Eind 2015 kwam ik bij Manuela in haar praktijk Acupunctuur4Vrouwen vanwege ernstige pijnklachten voor en tijdens de menstruatie als gevolg van endometriose en een verminderde vruchtbaarheid.” vertelt Nicole Huisman, destijds 30 jaar oud.

Ik besloot te stoppen met de pil, maar hoe nu verder?

“Mijn klachten waren toen al een aantal jaren gaande en werden steeds erger. Lange tijd slikte ik de pil om de klachten te onderdrukken. Maar ik kon niet goed tegen de pil, ik kreeg er depressieve klachten en angsten van, misselijkheid en meer. De pijn kwam op een gegeven moment ook erdoorheen en ook mijn kinderwens begon steeds sterker te worden. Ik besloot dus om ermee te stoppen. De klachten verergerden toen direct: ik leed ondragelijke pijn tijdens en later ook de week vóór mijn menstruatie. Pijnstillers hielpen nauwelijks. Ik kon niet rechtop staan, kwam nauwelijks vooruit. Als ik ging fietsen of in de auto zat, zorgde elk hobbeltje of bobbeltje in de weg ervoor dat ik bijna flauwviel van de pijn. Dat vermeed ik dus zoveel mogelijk. Ik had een opgeblazen buik (de befaamde ‘endobelly’) en erge krampen en steken als ik naar het toilet ging. Steeds moest ik mij ziek melden en afspraken afzeggen.” Maar hoe nu verder?

Hoe minder operaties, hoe beter

Vanuit de reguliere geneeskunde is de enige andere optie, naast hormonale medicatie, om dan een operatie te doen. “Daar zag ik enorm tegenop en ik wilde dit zo lang mogelijk uitstellen. Ook het idee dat er meerdere operaties nodig zouden zijn in de nog komende jaren zoals ik vaker gehoord had, weerhield me hiervan. Hoe minder operaties nodig zouden zijn hoe beter, want ik had nog een lange tijd te gaan” vervolgt ze.

Toen kwam ik bij Manuela terecht

Maar ja, als de hormonale medicatie en operaties geen optie zijn, wat dan? “Via via had ik gehoord dat er vrouwen met endometriose waren die veel baat hadden bij acupunctuur. Zowel tegen de pijn als ook voor het verbeteren van je vruchtbaarheid. Toevallig zat Manuela bij mij in de buurt en is zij nog gespecialiseerd in vrouwenklachten ook! Zodoende kwam ik bij haar terecht.”

Acupunctuur en Chinese kruiden

Manuela stelde vast dat er bij Nicole sprake was van Bloed stagnatie en stagnatie van Interne Koude met onderliggende Bloed Leegte. En zij begon dit te behandelen met acupunctuur en Chinese kruiden gericht op het regenereren van Bloed in de baarmoeder en onderbuik, het verwijderen van de Bloed stagnatie en de Interne Koude uit de baarmoeder en onderbuik, verwarmen van onderbuik en opbouwen van Bloed. Nicole kwam 1 keer per maand voor een acupunctuurbehandeling. Daarnaast nam ze Chinese kruiden.

Endometriosedieet

“In diezelfde periode dat ik bij Manuela onder behandeling was, kwam ik het endometriosedieet tegen” vertelt Nicole. “Ik sprak daar over met Manuela en ze moedigde me aan om dit te proberen.” Want met acupunctuur kan je veel, maar als je er een slecht dieet en leefstijl op na blijft houden, is het als dweilen met de kraan open. “Ik stopte met het eten van gluten, zuivel, suiker, alcohol, koffie en rood vlees. Allemaal voeding dat ontstekingen bevorderd en een onbalans in hormonen veroorzaakt. Iets wat nou juist een rol speelt bij endometriose. En ook deed ik aan yoga en meditatie om mijn stresslevel te verlagen”

Minder klachten en…

Deze samenwerking leidde er toe dat Nicole haar klachten geleidelijk aan minder werden en in december 2016 raakte zij zelfs zwanger! “Ik was door het dolle heen! Ik kon het bijna niet geloven! Zo vaak heb ik getwijfeld of ik niet tóch een operatie zou doen om daarna met een fertiliteitstraject te starten in het ziekenhuis. Maar dat voelde allemaal zó verkeerd voor mij, dus besloot ik eerst volledig hiervoor te gaan. Het een duidelijke kans te geven. En natuurlijk ben ik daar achteraf heel blij mee. Want wat is me daarmee een hoop ellende en gedoe bespaard gebleven!”

Natuurlijke methoden

In die periode en ook daarna is Nicole blijven onderzoeken welke natuurlijke methoden er zijn om de klachten van endometriose te verminderen en vruchtbaarheid te bevorderen. En die zijn er! Heel veel zelfs. Er ging een wereld voor haar open.

Endometriosis – The Natural Approach

Over die methoden blogt Nicole in de Facebook-groep ‘Endometriosis – The Natural Approach (ENG/NL/BE)’ en heeft ze haar werk ervan gemaakt om andere vrouwen te helpen op de natuurlijke weg van klachtenvermindering en vruchtbaarheidsverbetering met haar coachpraktijk EndoNatuurlijk.

Bijeenkomst ‘Endometriose; een natuurlijk aanpak’

Manuela en Nicole organiseren samen een bijeenkomst op het gebied van de natuurlijke aanpak van endometriose:

  • Zaterdag middag 16 november 2019
  • 14:00-17:00 uur
  • Stokmeesterlaan 3, Zwolle
  • Kaarten: €15,-
  • Opgeven via: huismannicole@gmail.com