Endometriose en acupunctuur: deel 2

Acupunctuur voor Vrouwen biedt een veilige en natuurlijke aanpak van endometriose

Verstoringen in een vrouwenlichaam vanuit de acupunctuur

Menstruatieklachten zoals buikpijn tijdens de menstruatie horen er nu eenmaal bij. Dat is wat velen van ons al van kleins af aan hebben meegekregen. Ik weet nog goed hoeveel buikpijn ik altijd had tijdens mijn menstruatie. Hierdoor bleef ik vaak een of twee dagen thuis als het weer zo ver was of ik meldde mij ziek. Pas tijdens mijn acupunctuuropleiding kwam ik er achter dat het niet normaal is om als vrouw klachten te hebben tijdens de menstruatie.

Dit is het tweede artikel van de reeks van vier artikelen, waarin Manuela Werz, acupuncturiste en Nicole Huisman, ervaringsdeskundige en coach, dieper in gaan op de natuurlijke aanpak van endometriose. In dit artikel lees je wat acupunctuur en Traditionele Chinese Geneeswijzen (TCG) kunnen betekenen bij endometriose en klachten tijdens de menstruatie. Ben je benieuwd hoe het met onze menstruatieklachten verlopen is? Of wat wij voor jouw klachten kunnen betekenen? Kom dan op zaterdag 16 november naar onze informatiemiddag in Zwolle.

Al duizenden jaren worden vrouwenklachten behandeld met acupunctuur

Acupunctuur is onderdeel van de TCG en bestaat al een paar duizend jaar. Binnen de TCG is de gynaecologie een specialisatie die Fu Ke genoemd wordt. Sinds duizenden jaren worden vrouwenklachten waaronder pijn tijdens de menstruatie behandeld met acupunctuur en/of kruiden.

De meridianen

Binnen de TCG wordt er op een “andere”, ik noem het liever aanvullende manier naar het vrouwenlichaam gekeken. Binnen de TCG staat het orgaan-meridiaanstelsel centraal. Meridianen zijn een soort van kanalen waar vitale levensenergie doorheen stroomt. Deze meridianen hebben allemaal een verbinding met een orgaan. Zo heb je bijvoorbeeld een Levermeridiaan die in verbinding staat met de Lever* of de Niermeridiaan die in verbinding staat met de Nieren. Daarnaast zijn er ook nog extra merdianen zoals bijvoorbeeld de Conception Vessel en de Penetrating Vessel. De Conception Vessel wordt ook wel de zee van Yin genoemd of de vrouwelijke meridiaan en de Penetrating Vessel de zee van Bloed. Deze meridianen lopen door onze onderbuik en beïnvloeden de baarmoeder en eierstokken.

*Binnen de TCG worden de organen en meridianen altijd met een hoofdletter geschreven. Dit is om aan te duiden dat het over het orgaan gaat binnen de TCG en dat het niet over bijvoorbeeld de lever of over bloed gaat zoals wij dat kennen binnen de Westerse Geneeskunde. Er zijn overeenkomsten maar ook verschillen. Zo reguleert de Lever uit de TCG ook de menstruatie.

Gezondheid vs ziekte

Van oorsprong wordt er binnen de TCG veel nadruk gelegd op gezondheid in plaats van ziekte. Zo wordt bijvoorbeeld een regelmatige menstruatiecyclus als uitgangspunt genomen met een pijnvrije menstruatie en alles wat hiervan afwijkt kan duiden op een disbalans. De TCG gaat er dus vanuit dat je als vrouw geen klachten hoort te hebben tijdens je menstruatie en menstruatiecyclus. Alle klachten van mild tot ernstig worden dus gezien als pathologie.

Endometriose in de Traditionele Chinese Geneeskunde

Binnen de TCG wordt endometriose omschreven als “Nei Ji” wat innerlijke accumulatie betekent. Hieronder vallen ook de Tong Jing; dysmenorrhea ofwel pijnlijke menstruatie en de Ji Jiu massa’s in de buik denk hierbij aan zwelling, cystes, myomen, fibromen, endometriosehaarden. Deze situaties kunnen door verschillende disbalansen beïnvloedt of veroorzaakt worden. Vaak is de situatie een gevolg van een onderliggend probleem of verstoring. Men spreekt hier van een primair en secondaire disfunctie.

Primaire en secundaire disfunctie

Primair wordt er vaak van een Bloed stagnatie gesproken. Dit betekent dat er een blokkade van Bloed in de onderbuik en/of betrokken meridaan zit. Secundair kan deze stagnatie veroorzaakt en beïnvloedt worden door bijvoorbeeld Kou, Slijm, Lever energie stagnatie, een tekort aan vitale energie en/of Bloed of een tekort aan Milt en Nier Yang. Daarnaast beïnvloeden deze stagnaties en/of tekorten de conception vessel en de penetrating vessel. Waardoor deze meridianen hun functie verliezen in het vitaliseren van de baarmoeder en eierstokken.

De TCG-diagnose

Om uit te vinden welke disfunctie er onder de klacht ligt maak ik een diagnose op het terrein van functie en disfunctie binnen de TCG. Dit doe ik door vragen te stellen over je menstruatiecyclus, je menstruatie, klachten voorafgaand of tijdens je menstruatie, je algehele gezondheid en leefstijl, je fysieke, geestelijke en emotionele toestand. Daarnaast voel ik altijd aan twee kanten de pols en bekijk ik je tong. Deze diagnose kan niet vergeleken worden met een reguliere diagnose maar kan als aanvullend worden gezien. De Westerse diagnose blijf ook binnen de TCG centraal staan.

Behandeling

De behandeling zal zich primair richten op het bevorderen van de bloedcirculatie met name in de onderbuik, baarmoeder en eierstokken en het verwijderen van de Bloed stagnatie centraal in de betrokken meridianen. Secundair zal de onderliggende disfunctie behandeld worden.

Acupunctuur, Chinese kruiden en moxa

Tijdens de behandeling staat acupunctuur meestal centraal. In overleg kan de acupunctuur gecombineerd worden met Chinese Kruiden en/of moxa. De acupunctuurpunten en Chinese kruiden worden vaak afgestemd op de verschillende fasen binnen de menstruatiecyclus. Zo kan Bloed stagnatie het beste behandeld worden voorafgaand of tijdens de menstruatie.

Acupunctuur tijdens de menstruatie

Hieronder zie je een acupunctuurformule die ik veel gebruik in mijn praktijk. Deze punten worden veel behandeld tijdens de menstruatie om de menstruatie te reguleren en pijnklachten te verminderen. Wil je leren hoe je deze punten met acupressuur kunt behandelen? Kom dan zaterdag 16 november naar de informatiemiddag.

Tai Chong (Great Rushing) LIV-3      

Reguleren van de Lever, bewegen van Qi en Bloed in de Levermeridiaan, bewegen van de bloedcirculatie in de onderbuik en reguleren van de menstruatie.

Di Ji (Earth Pivot) SP-8  

Bewegen en verwijderen van Bloedstagnatie, reguleren van de menstruatie en verminderen van menstruatiepijn.

Gui Lai (Return) ST-29    

Verwijderen van Bloedstagnatie in en naast de baarmoeder, verwarmt de onderbuik en reguleert de menstruatie.

Chinese kruiden tijdens de menstruatie

Een voorbeeld van een veel gebruikte kruidenformule tijdens de menstruatie is: Ge Xia Zhu Yu Tang*. Deze kruidenformule beweegt Bloed, verwijdert Bloedstagnatie en vermindert menstruatie pijn. Een andere veel gebruikte kruidenformule is Gui Zhi Fu Ling Wan*. Deze kruidenformule verwijdert ook Bloedstagnatie maar verwarmt en voedt ook gelijk.

*Let op: bestel nooit zomaar een Chinese kruidenformule, er zitten kleine nuances in de formules en de formules moeten altijd aangepast worden op de individuele situatie. Let er dus op dat je als je een Chinese kruidenformule wilt gebruiken je altijd naar een acupuncturist gaat die hiernaast ook herbalist is.

Samenwerking met Nicole Huisman

De acupunctuur en Chinese kruiden zullen onvoldoende aanslaan wanneer er niet ook naar het voedingspatroon en leefstijl wordt gekeken. Want wanneer je acupunctuur toepast en kruiden gebruikt maar door blijft gaan met een ongezonde/ongustige leefstijl en verkeerde voeding is het dweilen met de kraan open. Binnen de behandeling kom ik vaak tijd te kort om hier uitgebreid bij stil te staan. Daarom ervaar ik de samenwerking met Nicole Huisman als zeer waardevol. Op haar facebookgroep deelt ze veel informatie over de natuurlijke aanpak van endometriose. Daarnaast kun je ook terecht bij haar voor persoonlijke vragen of  coaching/begeleiding.

Informatiemiddag

Heb je vragen? Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Ben je nieuwsgierig naar ons, onze visie en werkwijze? Kom dan zaterdag 16 november naar onze informatiemiddag. Opgeven kan door een mailtje te sturen naar manuela@acupunctuur4vrouwen.nl.

Tijd: 14:00 – 17:00

Locatie: Zwolle (exacte locatie volgt zsm)

Kaarten: €15,- (early bird 12,50 t.m. 25 oktober)

Zien we je dan?

Hartelijke groet, Manuela


Een natuurlijke aanpak van endometriose: deel 3

In deel 3 van deze artikelenreeks over Endometriose en acupunctuur volgt het ervaringsverhaal van Nicole Huisman met acupunctuur voor haar klachten als gevolg van endometriose.

Deel 1 gemist? Klik dan hier