“Elke keer zie ik kleine en grote wonderen gebeuren in mijn praktijk. Het blijft bijzonder om te zien wanneer een disbalans van het hormoonstelsel opgelost wordt, een cyclus regelmatig wordt, een menstruatie minder pijnlijk of heftig, een vrouw beter slaapt en meer energie heeft, de vruchtbaarheid verbetert en een zwangerschap ontstaat”.

Toen ik meer uitdaging zocht tijdens mijn studie Oefentherapie Mensendieck ben ik in aanraking gekomen met acupunctuur en Chinese Geneeswijzen. Ik was 20 jaar en woonde in Amsterdam. Op een zondag was er een open dag van een Academie voor Chinese Geneeswijzen in Centrum de Roos. Dit centrum ligt direct aan het Vondelpark. De sfeer en de inhoud hadden meteen mijn interesse. Er werd de vraag gesteld “wat is gezondheid? En hoe ziet een gezond persoon er uit?” Dat zijn uitgangspunten van de acupunctuur en de Chinese Geneeswijzen. Ik ben toen aan een basisjaar begonnen en daarna ben ik er nooit meer mee gestopt!

Uiteindelijk heb ik alle drie de pijlers van de Chinese Geneeswijze gestudeerd en ben ik afgestudeerd acupuncturist, herbalist en tuina therapeut (Chinese massage). Daarna heb ik mij gespecialiseerd in de behandeling van gynaecologische klachten en de begeleiding van koppels met een kinderwens.

Tijdens mijn opleiding ben ik meerdere keren naar China geweest waar ik stage heb gelopen in een ziekenhuis.

In 2008 richtte ik mijn praktijk Acupunctuur Balans op. Toen ik in 2012 verhuisde naar Zwolle ben ik verder gegaan in samenwerking met Acupunctuur Oost. Daarnaast wilde ik mijn passie en specialisatie in het werken met vrouwenklachten vormgeven en heb ik Acupunctuur 4 vrouwen opgericht.

Mijn passie voor het behandelen van vrouwen en koppels met een kinderwens komt voort uit mijn fascinatie voor het hormoonstelsel en alles wat hierop van invloed is. “Elke vrouw kan wel wat ondersteuning gebruiken om vitaal te blijven in de huidige maatschappij. Ik ben zelf moeder van een prachtige dochter en kan daarom ook mijn ervaring delen.

Naast het werken in de praktijk geeft ik les bij Academie Bo Yi in zowel de acupunctuuropleiding als de kruidenopleiding. Hier doceer ik onder andere de lessen cyclusregulatie en kinderwens, premenstrueel syndroom (PMS) en menopauze.

Kan ik wat voor jou betekenen? Laat het me weten.

“Even miracles take a little time”

(Cinderella)

Manuela Werz is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Acupunctuur (NVA)