acupunctuur, ivf, zwolle, kinderwens

Mijn ervaring 4 Jou – Acupunctuur bij IVF

  • Mijn vraag: Ik heb een kinderwens
  • Mijn behandeling: Acupunctuur & Kruiden
  • Mijn verhaal: Acupunctuur bij IVF

Onbegrepen onvruchtbaarheid

Ruim vijf jaar geleden besloten mijn man en ik dat ik zou stoppen met de pil omdat we graag kindjes wilden. Zwanger worden lukte echter niet en na een jaar zijn we naar de huisarts gegaan die ons vervolgens door verwees naar de fertiliteitkliniek. Daar kwam uit de onderzoeken dat er geen aanwijsbare reden is waarom ik niet zwanger werd en we vielen daardoor in het hokje onbegrepen onvruchtbaarheid.

“Toen bekroop ons heel erg het gevoel dat we nu aan het einde kwamen van onze mogelijkheden”

Starten met IUI

Nadat we in totaal twee jaar waren gestopt met de pil konden we beginnen met de eerste vruchtbaarheidsbehandeling. Ik ben gestart met 4x IUI, waarvan er eentje voortijdig is afgebroken omdat ik teveel eiblaasjes had en dat mag niet. Helaas waren alle IUI pogingen geen succes.

Overgestapt naar IVF

We zijn toen vervolgens overgestapt naar IVF. Nadat de eerste IVF poging ook was mislukt bekroop ons heel erg het gevoel dat we nu aan het einde kwamen van onze mogelijkheden en ben ik nog beter gaan kijken wat ik allemaal zelf kon doen.

“De eigenaresse van de yoga studio vertelde mij over haar ervaringen met acupunctuur en over Manuela”

Gezond eten

Voor wat betreft voeding was ik al jaren gezonder gaan eten. Veel groente, salades, groene smoothies en minder brood en koolhydraten. Ook mede omdat van alle hormonen die je krijgt toegediend je niet echt slanker wordt…

Gestart met yoga

Ook was ik inmiddels gestart met yoga bij Lotuszen. Met name ontspanningyoga om wat meer te ontspannen. Alle mislukte behandelingen en de daarmee gepaard gaande teleurstellingen doen echt wel wat met je en in mijn geval zaten mijn nek en schouders helemaal vast en had ik het gevoel dat mijn lichaam vaak heel gespannen was.

De eigenaresse van de yoga studio vertelde mij nadat ik haar van de IVF had verteld over haar ervaringen met acupunctuur en over Manuela. Na dat gesprek ben ik me gaan inlezen op internet maar kon niet zo heel veel erover vinden. De meeste sites geven dezelfde toch wat beperkte informatie. Onder het mom van baat het niet dan schaad het niet heb ik toch besloten om een afspraak te maken voor een intakegesprek bij Manuela.

“In feite gaat het erom je bloedsomloop zo optimaal mogelijk te maken”

Een intake bij Manuela

In dit gesprek legde zij mij veel uit over acupunctuur en de werking van het lichaam zoals dat vanuit de Chinese zienswijze wordt beleefd. Na dit gesprek heb ik besloten om acupunctuur te proberen. Wat ik fijn vond is dat Manuela heel goed uitlegt wat er eigenlijk in je lichaam gebeurd zonder daar heel zweverig over te doen.

In feite gaat het erom om je bloedsomloop zo optimaal mogelijk te maken zodat, in geval van een zwangerschap je baarmoeder warm genoeg is om de embryo goed te laten innestelen zodat deze zich kan ontwikkelen tot een kindje. Dit gebeurd door een combinatie van Chinese kruiden die van binnenuit ondersteuning bieden aan dit proces en door middel van acupunctuur behandelingen.

De behandeling is pijnloos

Ik vond het wel erg spannend, in eerste instantie merkte ik niet veel van de behandeling, behalve dat ik erna erg moe was. Toen ik dat besprak met Manuela gaf zij aan dat dit juist goed is omdat de energie gaat naar de plaats waar het heen moet en je daar inderdaad erg moe van kan zijn. Verder nergens last van gehad, de behandeling zelf is pijnloos.

“Met acupunctuur werd elke fase van het IVF traject zo optimaal mogelijk ondersteund”

IVF en acupunctuur

Nadat ik een aantal behandelingen had gehad en een tijdje de Chinese kruiden slikte, ben ik weer gestart met een IVF behandeling. Manuela heeft me tijdens deze behandeling meerdere keren geprikt en ook ben ik de Chinese kruiden blijven gebruiken. Hierdoor is elke fase van het IVF traject zo optimaal mogelijk ondersteund.

Warm ontbijt

Naast de behandelingen heb ik ook met Manuela gesproken over voeding.  Ik dacht heel gezond te eten door veel salades en groene smoothies te drinken maar vanuit de Chinese is dit minder goed voor mij, omdat rauw voedsel je lichaam afkoelt en mijn lichaam bleek juist warmte nodig te hebben. Ik onderging immers behandelingen om de bloedsomlopen optimaliseren en in feite deed ik dat geweld aan door veel voedsel te eten wat je lichaam afkoelt. Ik ben daarom gestart met een Brinta ontbijt zodat je in de ochtend gelijk je lichaam warmte geeft. Ook heb ik tijdens de IVF behandeling en de wachtweken koude dingen als zuivel, rauwe groenten, koud drinken en ijs vermeden.

“Laat je voorlichten over de combinatie van acupunctuur, Chinese kruiden en voeding”

En toen was ik zwanger

Na vijf jaar van teleurstelling, hoop en weer teleurstelling was de vreugde dan ook erg groot toen bleek dat de IVF behandeling nu wel gelukt was. Ik was zwanger!! Ongelooflijk en soms ook echt heel onwerkelijk. Ik kan niet hard maken dat ik zwanger ben geworden dankzij de acupunctuur maar ik geloof zelf wel dat dit zo is. Ik raad daarom vrouwen die net als ik niet zwanger kunnen worden om kennis te maken met Manuela en je te laten voorlichten over de combinatie van acupunctuur, Chinese kruiden en voeding. Voor mij bleek dit een gouden combinatie te zijn.

Inmiddels ben ik bevallen van een heel mooi en lief meisje. Ik hoop dat meer vrouwen met hulp van Manuela uiteindelijk een kindje mogen verwelkomen.

Sylvia

“Wil je meer lezen over hoe acupunctuur tijdens IVF ingezet kan worden? Lees dan ook mijn blog “Manuela 4 Jou – Acupunctuur bij IVF”