acupunctuur, ivf, icsi, zwolle

Manuela 4 Jou – Traditionele Chinese Geneeswijze (TCM) & Acupunctuur bij IVF

  • Wat is IVF
  • Acupunctuur tijdens IVF
  • IVF en TCM

Acupunctuur 4 vrouwen over IVF

In mijn praktijk behandel ik veel vrouwen tijdens en voorafgaand aan een IVF traject. De meeste vrouwen ervaren dit als zeer prettig en ontspannend. Ze merken als snel verschil met eerdere pogingen. Toch is het voor veel vrouwen nog onbekend dat acupunctuur een goede ondersteuning en aanvulling biedt bij een IVF traject. Daarom dit blog om aan te geven wat acupunctuur tijdens IVF kan doen en hoe een traject bij Acupunctuur 4 vrouwen er uit kan zien.

Wat is IVF

IVF is de afkorting voor in-vitro fertilisatie (IVF). Dit betekent letterlijk: in glas bevruchting. In Nederland ook wel bekend als reageerbuisbevruchting. Om bevruchting te laten plaatsvinden worden in het fertiliteitslaboratorium eicellen samengebracht met zaadcellen.

” Eén op de 36 baby’s die wordt geboren, is verwekt via een ivf-behandeling”

 IVF heeft vaak een enorme impact

IVF is voor veel vrouwen een fysiek, emotioneel en mentaal zwaar traject. Veel vrouwen hebben last van de bijwerkingen van de hormonen. Daarnaast levert de onzekerheid en spanning, of het wel gaat lukken, veel stress.

Acupunctuur & IVF

Acupunctuur kan veilig ingezet worden tijdens alle fases van IVF. De behandeling is gebaseerd op protocollen waarvan in klinische studies bewezen is dat ze effectief zijn en een significante toename in de zwangerschap laten zien.

Acupunctuur werkt aanvullend en ondersteunend tijdens IVF doordat het:

  • De bloedtoevoer naar de baarmoeder en eierstokken stimuleert
  • Hormonen reguleert voorafgaand aan een IVF traject
  • Een gunstig effect heeft op de follikelontwikkeling en de kwaliteit van de eicellen
  • Een gunstig effect heeft op de innesteling
  • Pijn en stress van de punctie vermindert
  • Bijwerkingen van medicatie vermindert
  • Ontspant en stress en onrust vermindert

TCM & IVF

Vanuit de Traditionele Chinese Geneeswijzen (TCM) werkt de acupuncturist aanvullend aan het IVF traject. De acupuncturist werkt enerzijds vanuit een protocol waaruit is gebleken dat het goede resultaten biedt. Anderzijds wordt er ook altijd naar het onderliggende probleem/patroon gekeken. Het kan zijn dat bij de een meer aandacht aan hormoonregulatie besteed wordt en bij een ander aan de kwaliteit van de eicellen, de innesteling, of het bevorderen van ontspanning en rust.

“Acupunctuur ontspant en neemt stress weg”

Wanneer beginnen met acupunctuur?

Vaak is het verstandig om voorafgaand aan het IVF traject al te starten met acupunctuur en kruiden.

Hierdoor wordt je lichaam zo goed mogelijk op het IVF traject voorbereidt. Mijn ervaring is dat als de omstandigheden zo optimaal mogelijk zijn en er een goede basis is dat een IVF traject veel makkelijker gaat en de kans van slagen veel groter is.

“Acupunctuur biedt een persoonlijke benadering tijdens IVF”

Frequentie acupunctuur tijdens het IVF traject

Acupunctuur tijdens IVF kan in principe op elk moment in het traject ingezet worden. Optimaal is 1 behandeling tijdens de down-regulatie, 1 à 2 behandelingen tijdens de stimulatie, 1 behandeling vlak na de terugplaatsing en 1 à 2 behandelingen in de wachtperiode.

“Benieuwd naar een ervaring? Lees hier het verhaal van Sylvia over haar ervaring met acupunctuur bij IVF”

Bronnen: