HELP ik heb PCOS!

  • Mijn vraag: Ik heb een kinderwens
  • Mijn behandeling: Acupunctuur & Kruiden
  • Mijn verhaal: HELP ik heb PCOS!

Sinds juni 2014 ben ik onder behandeling bij Manuela van Acupunctuur 4 Vrouwen. Hier mijn verhaal en ervaring met acupunctuur en PCOS. Annelotte

HELP ik heb PCOS

Al heel mijn leven loop ik met bepaalde “kwaaltjes” waar mijn huisarts helaas geen oplossing voor had. Een onregelmatige cyclus waarbij de menstruatie soms wel 100 dagen uit bleef. Beharing op plekken die je echt niet wil als vrouw. Lastig op gewicht kunnen blijven. Een prikkelbare darm. Een schommelend energie niveau. Pukkeltjes en wratjes op mijn lichaam en gezicht. Kortom allemaal symptomen die elke vrouw wenst om zo aantrekkelijk mogelijk te zijn en energiek en fijn in het leven te staan, not!

Uiteraard heeft mijn huisarts geholpen en heb ik jaren lang aan de pil gezeten. Vele darmonderzoeken gehad, waar niet veel uit is gekomen. Alleen de stempel gekregen; mevrouw u heeft een prikkelbare darm. Wat feitelijk betekent, we weten niet wat u heeft, maar hier toch een diagnose.

‘Toen werd ik getipt op acupunctuur’

Nu ik wat ouder en “wijzer” ben en ik mij heb ingelezen in al deze kwalen en hoe de wetenschap werkt, weet ik hoe slecht de pil is. Inmiddels ben ik jaren geleden hiermee gestopt en was de menstruatie nog steeds zeer onregelmatig. Kortom de pil was alleen een oplossing voor symptoombestrijding geweest en pakte niet de oorzaak aan.

Kinderwens

Gelukkig was niet mijn hele leven kommer en kwel en ben ik zeer gezegend in de liefde. Alleen met bovenstaande klachten kwam onze kinderwens niet uit. Wat best een uitdaging is met 1 eisprong in de 100 dagen.

Lang leven de app, Period Tracker, op mijn telefoon. Een makkelijke app die ik heb kunnen gebruiken om jarenlang te kunnen meten hoe mijn cyclus liep. Zoals veel mensen wacht je een lange tijd voordat je weer met je vraag naar je huisarts gaat. Inmiddels was ik in verband met een verhuizing veranderd van huisarts. Na een paar jaar dat onze kinderwens nog niet was uitgekomen, toch een bezoekje gepland aan onze huisarts. Mijn huidige huisarts kon door middel van een consult en mijn registratie van mijn menstruatiecyclus op mijn app Period Tracker snel de conclusie trekken dat ik PCOS had. Waar ik nog nooit van gehoord had. Vele symptomen kwamen overeen en waren voor mij zo herkenbaar. Hoe fijn om een diagnose te krijgen en waar je je op kan inlezen en actie op kan nemen. Al deze kwaaltjes hadden dus te maken met een hormoon disbalans in mijn lichaam. Ik maakte teveel mannelijke hormonen aan. Voor mij was het duidelijk om hier verandering in aan te brengen, maar de grote vraag was hoe kan ik dat bereiken.

‘Acupunctuur ziet de mens als geheel en pakt de oorzaak aan’

Doorverwezen naar ziekenhuis

Gezien onze kinderwens verwees onze huisarts ons naar het ziekenhuis, de fertiliteitsafdeling. Twee consulten, een onderzoek en een behandelplan verder, kwam ik snel tot de conclusie dat dit een behandelplan was wat mijn kinderwens zou laten uitkomen, maar niet de oorzaak van mijn klachten zou aanpakken. Het voelde niet goed en was mijn inzien een zwaar traject van hormooninjecties, medicijnen en eventueel een IVF behandeling.

Toen werd ik getipt door de vrouw van mijn vader op acupunctuur, zij gaf aan met deze klachten dat de Chinese geneeswijze in combinatie met Chinese kruiden je balans terug kan brengen in je lichaam. Dat klonk als muziek in mijn oren.

Dat zou betekenen mijn menstruatiecyclus weer “normaal” zou kunnen worden en er weer maandelijks een eisprong zou kunnen plaatsvinden. Ik op een natuurlijke manier zwanger zou kunnen raken.

En wat wil het toeval in mijn woonwijk Stadshagen, Zwolle, heeft Manuela Werz een praktijk voor acupunctuur en zij is gespecialiseerd in vruchtbaarheid en zij kent het syndroom PCOS en weet dit goed te behandelen.

Aanpakken van de oorzaak

De Traditionele Chinese Geneeswijze (TCG) is een geneeswijze die al duizenden jaren bestaat. Het is een wijze van genezen waarbij de mens als geheel wordt gezien en waar de oorzaak wordt aangepakt en daardoor alle symptomen zullen afnemen en zelfs weggaan.

Na een kennismaking met Manuela en waar ik mijn verhaal heb gedaan, had ik hier een heel goed gevoel bij en besloot ik niet verder te gaan met het behandelplan van het fertiliteitsafdeling van het ziekenhuis. Maar eerst deze weg in te slaan. Het mooie van acupunctuur is dat het ook prima naast de westerse geneeswijze kan lopen. Toch besloot ik eerst alleen acupunctuur te proberen.

‘Mijn menstruatiecyclus werd weer regelmatig. Ik kon het haast niet geloven’

In het begin kwam ik tweewekelijks bij Manuela voor een behandeling en vervolgens werd het maandelijks. Daarnaast kreeg ik ook Chinese kruiden die ik tweemaal daags moest nemen. Al heel snel werd duidelijk dat mijn lichaam hier ontzettend goed op reageerde. Het fijne is dat met deze klachten je heel goed kan meten of het werkt. Mijn menstruatiecyclus ging van zeer onregelmatig naar gemiddeld 28 tot 35 dagen per menstruatiecyclus. Ik was zo ontzettend blij, ik kon het haast niet geloven.

Ik ben zwanger!

Nu heb ik de overtuiging dat een gezond lichaam en leven samenhangt van een gezonde levensstijl. Wat voor mij betekent zorgen voor gezonde voeding, beweging en ontspanning. In combinatie met deze behandeling kan ik vertellen dat ik inmiddels 30 weken in verwachting ben en in januari 2016 onze zoon verwacht. Waarbij Manuela met haar consulten heeft bijgedragen om mijn lichaam en mijn hormonen weer in balans te brengen.

Ook tijdens mijn zwangerschap heeft acupunctuur bijgedragen ter ondersteuning en ontwikkeling van onze baby. Ik heb dan ook een erg fijne zwangerschap en weinig last gehad van misselijkheid en zwangerschapskwalen.

Ik kan Manuela oprecht aanbevelen

De behandelingen zijn erg fijn, ik ga er graag heen en kom er altijd weer met vernieuwde energie vandaan. De naalden doen geen pijn en je ligt ongeveer een half uur ontspannen op een massagetafel. Daarnaast is Manuela zeer meedenkend en geeft zij altijd nog andere tips en tricks mee waar ik veel aan heb gehad. Zoals leuke boeken die je kunt lezen of cursussen die je zou kunnen volgen.

Kortom een zeer bekwame dame die haar vakgebied zeer goed vertegenwoordigd. Zij heeft mijn leven een stuk aangenamer gemaakt waar de westerse geneeswijze helaas niets voor mij heeft kunnen betekenen heeft zij dat wel kunnen doen.

En Jed, onze prachtige zoon, is het levende bewijs! Dankjewel Manuela, voor de fijne behandelingen!

Liefs,

Annelotte

PCOSwarrior

“Wil je meer lezen over wat acupunctuur bij PCOS kan doen? Lees dan mijn blog “Manuela 4 Jou – Acupunctuur bij PCOS”